Szkoła Podstawowa nr 4 im. mjr Henryka Sucharskiego

73-110 Stargard Wielkopolska 30 Tel.: (91) 573-39-70

Racuchy

Tym razem na warsztat kulinarny ruszyły racuchy. Dla fanów tego smakołyku przepis:

Składniki: ( na 4 porcje )

  • 1/2 litra mleka
  • 2 jajka
  • 2  1/2szklanki mąki 
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 duże jabłka
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania racuchów

Sposób wykonania:

  • Mleko, wodę,
  • mąkę, jajko, łyżkę cukru, szczyptę soli i sodę oczyszczona dokładnie ze sobą mieszamy, tak, aby nie było .Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na pół. Na koniec cząstki jabłek kroimy w poprzek na cienkie plasterki. Dodajemy do ciasta, mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Musi być dobrze rozgrzany, wówczas racuchy nie rozleją się na patelni, lecz szybko zetną i będą miały zgrabny kształt. Na jednego racuszka nakładamy ok 2 łyżki ciasta z jabłkami
  • Placuszki smażymy  z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu odsączamy na papierowych ręcznikach i podajemy posypane z cukrem pudrem.