Szkoła Podstawowa nr 4 im. mjr Henryka Sucharskiego

73-110 Stargard Wielkopolska 30 Tel.: (91) 573-39-70

Faworki na przyjęcie dla naszych kochanych Rodziców.

 

 

 

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

 




PRZEPIS:

Składniki
  • 1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu (lub spirytusu)
  • 3–4 łyżki gęstej śmietany
  • cukier puder do posypania
  • ok. 1/3 litra oleju lub 3/4 kostki smalcu

Mąkę wymieszaj ze śmietaną, zrób wgłębienie, dodaj żółtka i ocet. Wyrób starannie ciasto. Kilkakrotnie składaj, wałkuj i uderzaj tłuczkiem tak, aby utworzyły się pęcherze na powierzchni ciasta. Używaj możliwie najmniejszą ilość mąki do podsypywania w trakcie wałkowania. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Po tym czasie, całe ciasto rozwałkuj jak najcieniej, podsypując mąką, ale nadal bardzo małą ilością – inaczej ciasto stwardnieje. Ciasto pokrój na paski szerokości ok. 3 cm i długości i ok. 10 cm. Każdy pasek przetnij w środku wzdłuż, zostawiając po 1,5 cm z każdego boku i przewiń przez otwór. 

W rondlu roztop smalec lub olej i do gorącego wrzuć kawałeczek ciasta. Jeśli faworek od razu wypłynie, tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany. Za pomocą pędzelka z surowych faworków strząśnij nadmiar mąki, po czym wrzucaj do tłuszczu i smaż z obu stron na jasnozłoty kolor. Osącz faworki z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.